POMERANČOVÉ ŘEZY

S tímhle moučníkem je hodně patlání a na servírování jsou vyloženě nešikovný, ale zato je opravdu dobrý.
250 g lístkového těsta (jmenuje se tak proto, že lístkuje, kdyby mě zase chtěl někdo napomínat 
.) Dříve se mu tak říkalo běžně, dneska už se vžilo spíš označení listové, ale mně se ten starší, původní název, líbí nějak víc) rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné poloviny vyválíme obdélník, velký akorát tak, aby se nám vešel na plech. V obdélníku vyřízneme rádýlkem vnitřek, aby nám vznikl ozdobný rámeček. Vnitřek přidáme ke druhé polovině těsta a rozválíme obdélník stejně velký, jako je rámeček. Oba dva díly potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu vypláchnutém studenou vodou postupně upečeme dozlatova na 200 stupňů.
Ve vodní lázni necháme zhoustnout 300 ml mléka, 2 žloutky a 5 lžic cukru. Vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů a svaříme ji s vrchovatou polévkovou lžící agaru. Pomerančový gel vléváme tenkým pramínkem do mléka se žloutky a stále mícháme. Společně metlou vyšleháme a dáme zchladnout a částečně ztuhnout. 200 ml šlehačky ušleháme se ztužovačem, vmícháme ji do pomerančového krému a potřeme jím upečený plát těsta. Ozdobíme pomerančovými dílky z 1 pomeranče a přiklopíme rámečkem. Necháme ztuhnout v chladničce. Můj muž říká, že jsem toho moučníku udělala zbytečně málo




Žádné komentáře:

Okomentovat