Občas je bílé pečivo třeba, například do velikonoční nádivky Tohle je ale o něco zdravější než pečivo s droždím, taky díky kvásku tenhle chleba vydrží déle vláčný.
V míse smícháme 500 g bílé pšeničné mouky a lžičku soli. V 500 ml vody rozmícháme vrchovatou lžičku (25 g) žitného kvásku (jak na kvásek najdete v albu Pečivo). Zamícháme vodu z kváskem do mouky, ale nehněteme. Zakryjeme pokličkou a necháme 12 – 16 hodin v teple kynout. Druhý den několikrát na pomoučeném vále přeložíme, necháme čtvrt hodiny ležet a potom přeložíme do dobře vymaštěné chlebové formy. Mokrou rukou vtlačíme do rohů a uhladíme. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme dvě hodiny v teple kynout. Pečeme na 230 stupňů 30 minut, vyklopíme na plech a dopečeme 10 – 15 minut.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat