KVÁSKOVÝ CHLEBA S ČERVENOU ŘEPOU

V míse promícháme 100 g žitné mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké bílé mouky, lžičku soli a lžičku fenyklu. 25 g žitného kvásku smícháme s jednou malou, najemno nastrouhanou červenou řepou a doplníme syrovátkou do 500 ml. Vlijeme k mouce a umícháme těsto, které necháme zakryté v míse 12 hodin kynout v teplé místnosti. Vykynuté těsto vyklopíme pomocí stěrky na dobře pomoučený vál a několikrát rychle přeložíme, těsto je řidší, musíme pracovat obratně. Zformujeme do bochánku a necháme na vále 15 minut odpočívat. Chlebovou formu vymastíme máslem a těsto do ní narovnáme, posypeme semínky, mokrou dlaní upěchujeme a necháme dvě hodiny v mikrotenové tašce dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů 35 - 45 minut, potom chleba vyklopíme na plech a spodní stranou vzhůru ho ještě 10 – 15 minut dopečeme. Necháme vychladnout na mřížce. Nejlepší je s bylinkovým sýrem


více ZDE

7 komentářů:

  1. Zdařilý recept. Běžně doporučujeme naši českou sušnou červenou řepu, jak mletou, tak kostičky a taktéž náš 100% koncentrát z červené řepy. www.on-dracek.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. syrová je k dostání po celý rok, v čem je lepší sušená nebo koncentrovaný výrobek?

      Vymazat
    2. Ano, také jsem zastánce čerstvé zeleniny, ale pokud si ji zákazník nevypěstuje sám, tak upřímně konkrétně u červené řepy, která je na řetězcích je takřka jistý původ země PL, EU a nikoliv od nás z Čech. Při šerném sušení jsou zachovány takřka všechny potřebné vytamíny a minerály. Výrazně tím při použití suché varianty navyšujeme i tolik potřebnou vlákninu, které má řepa po usušení takřka 15% ve 100g. Koncentrát vzniká tím, že z vylisované čerstvé šťávy odpaříme vodu, filtrujeme atp. a tím dojde k zahuštění. Nicméně snažím se dělat osvětu lidem ve smyslu tradičního a šetrnného uchování potravin dle zvyklostí našich babiček. Jak říkám, "Lepší česká sušená, než-li zahraniční chemická či s vodu mražená". Rád poskytnu vzorky....

      Vymazat
    3. to máte asi pravdu, já nakupuju zeleninu od místního farmáře anebo aspoň z Čech, díky za informace ohledně výroby

      Vymazat
    4. Taktéž jsem se setkal s tím, že si některé kuchařky (i kuchaři) nechtějí "špinit" ruce od červené řepy, strouhat atp. To, ale nekoresponduje s Vaším hezkým krédem uvedeným v záhlaví.
      V rychlosti se dívám i na další recepty, které musíme ozkusit se sušenou zeleninou. Vidím to na květákovou polévku.....

      Vymazat
  2. Myslíte, že by šla syrovátka něčím nahradit? Dělala jsem takový recept na kváskový chleba bez hnětení ze špaldové a žitné mouky a šoupla jsem do toho dva upečené brambory... tak mě napadlo tam dát tu řepu místo brambory..:?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě, experimentování je nanejvýš žádoucí! :)

      Vymazat