Já tohle jídlo nerada, ale zeptala jsem se, na co by měli chuť, takže je to jídlo na přání. Prý to bylo dobré
Zahřejeme 250 ml mléka. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, vmícháme půl lžičky soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g kvasnic. Posypeme je lžičkou cukru a s částí teplého mléka rozmícháme na kašičku. Zakryjeme ubrouskem a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy přidáme 1 uvařenou a nastrouhanou bramboru, lžičku citrónové kůry, trošku muškátového oříšku a zbytek mléka rozšlehaného se 100 g rozpuštěného másla a 1 žloutkem. Dobře zaděláme hladké, pružné a nelepivé těsto, zakryjeme je ubrouskem a dáme do tepla vykynout. Vykynuté těsto na vále prohněteme, vyválíme hada a nakrájíme na drobné kousky, ze kterých v dlani vytvarujeme malé kuličky asi o velikosti lískového oříšku. Rovnáme je do pekáče s 50 g rozpuštěného másla a každou kuličku – buchtičku, ze všech stran dobře omastíme peroutkou. Necháme zakryté ubrouskem ještě 20 minut kynout a upečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů dorůžova. Trvá to asi 20 minut.
Mezitím si připravíme vanilkový krém. V hrnku dobře rozšleháme 500 ml plnotučného mléka, 2 naprosto čerstvé žloutky, dvě polévkové lžíce třtinového cukru, jednu vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky, lžičku strouhané citrónové kůry a půl lžičky pravé vanilky. Mícháme na mírném ohni, dokud krém nezhoustne, nesmí se ale vařit. Odstavíme, necháme trochu zchladnout a vmícháme lžíci citrónové šťávy. Místo citrónové šťávy můžeme ochutit lžící rumu.
více ZDE
Dělala jsem také minulý týden na přání. Do krému jsem použila mandlovou smetanu a bylo to moc dobré. Do buchtiček jsem přidala 1/3 mouky celozrnné.
OdpovědětVymazat