Nejdříve ze všeho musíme nechat prokapat jogurt. To uděláme tak, že 1 kg bílého jogurtu dáme do ubrousku a ten vložíme do hlubokého cedníku nad vysokým hrncem. Cípy svážeme křížem přes vařečku, cedník vyjmeme a ubrousek necháme viset nad hrncem. Hrnec dáme do chladu (kdo má sklep, má výhodu) a necháme tak 48 hodin. Vznikne hladký nakyslý krém.
V míse utřeme 70 g změklého másla s 50 g třtinového cukru a vešleháme 1 vejce, 150 g bílého jogurtu, 140 g špaldové celozrnné mouky a 1 lžičku kypřicího prášku. Hladké těsto rozprostřeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a poklademe je tenkými plátky jablek (asi 2 – 3 jablka, podle velikosti). Jablka poklademe kousky másla (asi 20 g) a dáme péct na 180 stupňů. Po půlhodině by měla být jablka upečená dozlatova.
V míse ušleháme překapaný jogurt, 50 g třtinového cukru, dvě celá vejce a lžičku citrónové kůry.
Krém rozetřeme na koláč, poklademe dalšími tenoučkými plátky jablek (1 – 2 jablka) a pokapeme dvěma lžícemi hnědého třtinového cukru s melasou rozpuštěného v troše vody. Pečeme další půlhodinu a po upečení dáme do chladu odležet.
více jablečných moučníků ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat