Lžičku hotového žitného kvásku jsem po tři dny přikrmovala celozrnnou pšeničnou moukou. Večer před samotným pečením jsem smíchala 500 g hladké bílé mouky, lžíci cukru, půl lžičky soli, lžíci kvásku (25 g) a 400 ml vody. Nechala jsem do rána kynout jako to obyčejně dělám s chlebem a ráno jsem na vále zapracovala do těsta ještě mouku, kousek rozpuštěného másla a jedno vejce, aby vzniklo těsto odpovídající hustoty. Vrátila jsem ho do mísy, zakryla a nechala hodinu kynout. Vyválela jsem ho, placku jsem potřela rozpuštěným máslem, posypala skořicí, třtinovým cukrem a mletým muškátovým oříškem, pokrájela na čtverce a narovnala do formy na biskupský chlebíček. Strčila do mikrotenového sáčku a nechala ještě hodinu kynout. Pekla jsem to na 200 stupňů asi 45 minut.
Výsledek je téměř shodný s TÍMHLE , ale je poněkud gumovitější konzistence. Jsem spokojená a budu zkoušet péct sladké pečivo z pšeničného kvásku i nadále. Zkusím do těsta zapracovat máslo a vejce už rovnou večer, myslím, že by to nemělo vadit.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat